Liczna grupa dzieci i młodzieży wzięła udział w warsztatach kulinarnych, które 24 lutego odbyły się w Miejskim Ośrodku Kultury w Łazach. Uczestnicy warsztatów poznali tajniki zdrowego żywienia oraz „zaprzyjaźnili” się z warzywami i owocami.
Rzodkiewka, papryka, pomidor, ogórek oraz różnego rodzaju sałaty wystąpiły w roli głównej w warsztatach kulinarnych pn. „Wariacje na szkolne śniadanie”. Uczestnicy projektu, którzy bardzo licznie zgłosili się do udziału w niecodziennej inicjatywie realizowanej przez Miejski Ośrodek Kultury poznali najprostsze sposoby przygotowywania śniadaniowych specjałów, które z pewnością zaspokoją głód każdego malucha podczas przebywania w szkole oraz dostarczą niezbędnych składników pokarmowych dla lepszego funkcjonowania organizmu. Dzieci przeniosły się na chwilę do Meksyku, gdzie miały możliwość własnoręcznie przygotować tortillę z szynką, serem i warzywami. Zanim jednak przystąpili do działania uczestnicy przygotowali się do kulinarnej podróży, poprzez umycie rąk, założenie fartuszka i przygotowanie stanowiska pracy. Instruktorka Akademii Twórczego Rozwoju „Bystrzak” przybliżyła także uczestnikom zasady prawidłowego odżywiania się oraz przedstawiła pomysły na przygotowanie posiłków z wykorzystaniem zdrowych, wartościowych składników.
Każde dziecko miało możliwość wykonania tortilli zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Po ustaleniu kolejności wykonywanych czynności w ruch poszły noże i deski, na których pojawiły się kolorowe i smakowicie wyglądające warzywa. W połączeniu z serem i szynką stworzyły pyszny, wartościowy i niezbędny dodatek do okrągłego placka. Dzieci w skupieniu kroiły, mieszały, układały, aż dotarły do punktu kulminacyjnego czyli momentu odpowiedniego zwinięcia pożywnego rulonu. Nagrodą za trud włożony w warsztaty kulinarne była wspólna uczta, która przypieczętowała dobrze wykonane zadanie. Na deser uczestnicy wykonali tzw. „lizaki owocowe”, w skład których weszły miedzy in. winogrona, banany, ananasy i oczywiście słodka czekolada.
Udział w zajęciach nie tylko przybliżył uczestnikom sposoby na przygotowanie pysznego wartościowego posiłku, ale również pobudził ciekawość poznawania specjałów kulinarnych innych krajów. Organizatorem warsztatów był Miejski Ośrodek Kultury, a realizację projektu zapewniła Akademia Twórczego Rozwoju „Bystrzak”.